Gids En Normen Voor Slangen Voor Levensmiddelen

Gids en Standaarden voor Voedselveilige Slangen

PVC-slang voor levensmiddelen

Figuur 1: PVC-slang voor levensmiddelen

Levensmiddelenslangen spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van geproduceerd voedsel en dranken. Organisaties zoals HACCP, FDA, CDC en SHIPSAN handhaven voorschriften om productcontaminatie te voorkomen. Levensmiddelenslangen zijn gemaakt van flexibele materialen zoals polyurethaan, PVC en thermoplastisch rubber. Elk materiaal heeft voor- en nadelen, waardoor het essentieel is om de juiste slang te kiezen voor elke toepassing, inclusief het transport van sterk geurende producten. Dit artikel bespreekt de belangrijkste kenmerken, materialen, certificeringen en toepassingen van food-grade slangen.

Inhoudsopgave

Bekijk onze online selectie van voedselveilige en andere slangen!

Waarom heb ik een voedselveilige slang nodig?

Voedselveilige slangen zorgen voor een schone en veilige overdracht van vloeibare en droge bulkgoederen. Deze slangen beschermen levensmiddelen tegen verontreinigingen van buitenaf tijdens de overdracht. Aangezien zij in contact komen met levensmiddelen, moet het materiaal van de slang geschikt zijn voor de toepassing, om te voorkomen dat vreemde stoffen lekken in de levensmiddelen die door de slang bewegen. Daarom moet de slang aan specifieke normen voldoen om te voorkomen dat de kwaliteit, geurkenmerken, zuiverheid of smaak van levensmiddelen verslechtert. Hoewel zij op andere soorten slangen kunnen lijken, verschillen zij daarvan op de volgende manieren:

  • Niet-toxische, niet-metalen constructie: Kunststoffen en rubbers bieden inherente corrosieweerstand, waardoor ze ideaal zijn voor apparatuur voor levensmiddelen en drankverrichtingen. Metalen onderdelen, met uitzondering van roestvrij staal, zijn vaak gevoelig voor corrosie, waardoor voedselproducten worden verontreinigd.
  • Uitstekende duurzaamheid: Slangen voor levensmiddelen zijn bestand tegen de zware omstandigheden in voedselverwerkende bedrijven (bijv. hoge temperaturen, druk en schuren).
  • Drukcapaciteit: Veel voedselverwerkende bedrijven hanteren verschillende drukomstandigheden. Er is een grote verscheidenheid aan food-grade slangen op de markt die geschikt zijn voor gebruik in vacuüm- en pneumatische toepassingen.
  • Geurloos/smaakloos: Voedselveilige slangen zijn zo ontworpen dat zij geen geuren aan de producten, verontreiniging of smaakstoffen aan het vervoerde materiaal toevoegen en geen geuren absorberen. Hierdoor blijven de smaak en het aroma van het eindproduct intact.
Voedselveilige slangen worden veel gebruikt in de melkproductie.

Figuur 2: Voedselveilige slangen worden veel gebruikt in de melkproductie.

Voedselveiligheidscertificaten en -voorschriften

Food-grade slangen moeten voldoen aan diverse normen, voorschriften en certificeringen.

ISO 22000 - EU

ISO 22000 stelt de eisen voor het beheer van de voedselveiligheid. Het illustreert wat een organisatie moet doen om de gevaren voor de voedselveiligheid te beheersen, zodat voedsel veilig is voor consumptie. Elke organisatie kan het gebruiken, ongeacht haar positie of grootte in de voedselketen. Hoewel deze certificatie niet expliciet voor slangen bedoeld is, bestrijkt zij wel het bredere gebied van de nauw betrokken specificaties. Bedrijven en hun processen kunnen door derden worden geauditeerd, gecertificeerd en geregistreerd in overeenstemming met ISO 22000. In Duitsland bijvoorbeeld zijn de Control Union Certifications geaccrediteerd voor FSSC 22000. FSSC 22000 garandeert dat een bedrijf voldoet aan de eisen van ISO 22000/9001 en biedt een certificeringsregeling voor systemen voor voedselveiligheid en kwaliteitsbeheer.

Verordening (EG) nr. 1935/2004 - EU

(EG) 1935/2004 - EU is een Europese verordening betreffende materialen en voorwerpen, waaronder plastic, rubber, metaal en siliconenslangen, die bestemd zijn om met levensmiddelen en dranken in aanraking te komen.

FDA, 21 CFR177.2600 - USA

In de Verenigde Staten heeft de FDA (Food and Drug Administration) verschillende voorschriften voor kunststoffen, rubbers en metalen die in contact komen met voedsel en dranken. Een van deze voorschriften is CFR177.2600. Deze verordening heeft betrekking op rubber en rubberachtige verbindingen en de vraag of deze al dan niet geschikt zijn voor onderdelen die geschikt zijn voor levensmiddelen.

Slangmaterialen voor levensmiddelen

Levensmiddelenslangen zijn gemaakt van flexibele materialen, zoals polyurethaan, polyvinylchloride (PVC) en thermoplastisch rubber. Bovendien hebben ze een interne spiraaldraad van roestvrij staal die zorgt voor sterkte en duurzaamheid van het geheel.

Thermoplasten

Thermoplastische slangen zijn gemaakt van flexibele kunststofpolymeren die bestand zijn tegen hitte en chemicaliën. Deze slangen zijn geschikt voor het overbrengen en verwerken van diverse vloeibare levensmiddelen, sappen, bier, wijn, water, pasta's en siropen. De voornaamste materialen in deze categorie zijn polyurethaan, PVC en PTFE.

Rubber

Dankzij hun duurzaamheid zijn rubberen voedselveilige slangen uitstekend geschikt voor veeleisende, zware toepassingen in de levensmiddelensector. Evenals thermoplastische slangen zijn rubberslangen ontworpen voor het aanzuigen en afvoeren van diverse vloeibare levensmiddelen en eetbare granen. De meest gebruikte rubbers zijn NBR en EPDM.

RVS

RVS is een uitstekend alternatief voor toepassingen die geen flexibele slangen vereisen. Roestvrij staal is gemakkelijk te reinigen en wordt veel gebruikt in de voedsel- en drankbuizenindustrie. Gewoonlijk voldoet het materiaal aan en overtreft het de eisen van de veiligheidsnormen voor levensmiddelen en dranken.

Roestvrij stalen buizen die gebruikt worden in drank- en voedselverwerkende fabrieken.

Figuur 3: Roestvrij stalen buizen die gebruikt worden in drank- en voedselverwerkende fabrieken.

Selectiecriteria

Een slang van goede kwaliteit voor levensmiddelen zal niet alleen voedsel vervoeren, maar ook de integriteit en kwaliteit ervan tijdens het proces behouden. Bij het selecteren van slangen voor voedingsmiddelen voor een bepaalde toepassing zijn er verschillende factoren die moeten worden overwogen om ervoor te zorgen dat de slang veilig en doeltreffend is en voldoet aan de wettelijke vereisten.

  1. Materiële samenstelling en voorschriften:Veel gebruikte materialen in food-grade slangen zijn PVC, siliconen, rubber en polyurethaan. Het materiaal moet in overeenstemming zijn met de FDA, USDA, of andere toepasselijke voorschriften voor levensmiddelen.
    1. In het Verenigd Koninkrijk en Europa gebruikte slangen voor levensmiddelen moeten voldoen aan de normen van (EU) nr. 10/2011 en (EG) nr. 1935/2004 voor toepassingen die met levensmiddelen in contact komen.
    2. Levensmiddelenslangen die bestemd zijn voor het overbrengen van drinkwater moeten ook goedgekeurd zijn door NSF51 en NSF61.
    3. In de VS moeten slangen voor levensmiddelen worden gemaakt van materialen die door de FDA zijn goedgekeurd.
  2. Temperatuur: Voor toepassingen bij hoge temperaturen worden gewoonlijk materialen als siliconen, EPDM (ethyleenpropyleendieenmonomeer) en PTFE (polytetrafluorethyleen) gebruikt, omdat zij temperaturen tot 204°C (400°F) en soms hoger aankunnen. Siliconen slangen worden bijvoorbeeld veel gebruikt bij het bakken, het maken van snoep en andere voedselverwerkingstoepassingen op hoge temperatuur. Voor toepassingen bij lage temperaturen worden gewoonlijk materialen als PVC, polyurethaan en rubber gebruikt, omdat deze bestand zijn tegen temperaturen tot -40°F (-40°C).
  3. Druk Kies een slang van levensmiddelenkwaliteit met een drukklasse die overeenkomt met de drukvereisten van de toepassing. Een hogedrukslang kan bijvoorbeeld nodig zijn voor het overbrengen van dikke of viskeuze vloeistoffen, terwijl een lagedrukslang geschikt is voor het overbrengen van dunne vloeistoffen, zoals water of bier.
  4. Flexibiliteit: Flexibele slangen voor levensmiddelen zijn gemakkelijker te installeren en zullen minder snel breken, waardoor verontreiniging van het overgebrachte voedsel of de overgebrachte drank kan worden voorkomen. Flexibele slangen voor levensmiddelen worden gewoonlijk gemaakt van materialen als siliconen, PVC en polyurethaan, en kunnen worden versterkt met draad of andere materialen om hun flexibiliteit en duurzaamheid te vergroten.

Toepassingen

Levensmiddelenslangen worden gebruikt in elke situatie waarin voedsel of drank van de ene plaats naar de andere moet worden verplaatst. Ze zijn niet alleen te vinden in voedselverwerkende bedrijven, maar ook in andere omgevingen zoals cafés, restaurants en brouwerijen. Bovendien worden voedingsslangen gebruikt in de farmaceutische industrie, omdat zij stoffen kunnen overbrengen zonder hun aroma of smaak aan te tasten. Tabel 1 toont standaard slangen van voedselveilig materiaal, temperatuurbereik en typische toepassingen.

Tabel 1: Standaard materialen voor voedselveilige slangen, temperatuurbereik en typische toepassingen

Materiaal Toepassing Temperatuurbereik
PVC Ideaal voor toepassingen waar druk en temperatuur beperkt zijn, zoals drinkwater, frisdranken en diverse grondstoffen. PVC-slangen zijn doorzichtig, licht en flexibel. -20 𐩑C - 60 𐩑C (-4 𐩑F - 140 𐩑F)
PTFE PTFE-slangen zijn ideaal waar temperatuur, druk, of beweging hoog zijn-gebruikt voor filters en centrifuges, parfums, en aroma's. PTFE heeft een uitstekende chemische weerstand en is doorgaans gemakkelijk te reinigen. -70 𐩑C - 260 𐩑C (-94 𐩑F - 500 𐩑F)
Polyurethaan Slangen van polyurethaan worden gebruikt bij droge en schurende levensmiddelen. Polyurethaan is bestand tegen vettig voedsel en is geschikt voor droge ingrediënten zoals specerijen en melkpoeders. -40 𐩑C - 90 𐩑C (-40 𐩑F - 194 𐩑F)
NBR Voor toepassingen die olie- en vetvrij materiaal vereisen. NBR-slangen worden onder meer gebruikt voor zuivelproducten, oliën, mayonaise en frisdranken. -30 𐩑C - 100 𐩑C (-22 𐩑F - 212 𐩑F)
EPDM EPDM-slangen worden vaak gebruikt voor dranken en sappen. EPDM slangen worden gebruikt met dranken zoals bier, frisdrank, sterke drank en wijn. -70 𐩑C - 260 𐩑C(-94 𐩑F - 500 𐩑F)
RVS Bijna uitsluitend gebruikt voor toepassingen met hoge temperaturen. Meestal duur in gebruik, maar biedt een ongeëvenaarde betrouwbaarheid, is gemakkelijk schoon te maken en kan voor bijna alle producten worden gebruikt. -100 𐩑C - 300 𐩑C (-148 𐩑F - 572𐩑F)

FAQs

Wat maakt een slang voedselveilig?

Een slang wordt als "food grade" beschouwd als hij voldoet aan bepaalde criteria en normen die hem veilig maken voor toepassingen in de voedselverwerking en -behandeling.

Zijn polyethyleenbuizen veilig voor drinkwater?

Ja, maar zorg ervoor dat de buizen het label "NSF-61" of "NSF-PW" dragen. Dit betekent dat het is getest en goedgekeurd voor gebruik in drinkwatertoepassingen door de National Sanitation Foundation (NSF).

Wat is een voedselveilige waterslang?

Een voor levensmiddelen geschikte waterslang is ontworpen voor gebruik in levensmiddelen- en drankentoepassingen waarbij de slang in contact komt met drinkwater. Ze zijn meestal gemaakt van materialen zoals PVC, polyurethaan of rubber die zijn goedgekeurd door regelgevende instanties zoals de FDA.

Zijn vinyl buizen voedselveilig?

Vinyl buizen kunnen voor sommige voedsel en dranktoepassingen geschikt zijn, maar niet alle types zijn geschikt.

Wat is een door de FDA goedgekeurde kunststof?

De FDA geeft richtlijnen voor materialen die met levensmiddelen in aanraking komen, waaronder kunststoffen. Enkele plastic soorten die gewoonlijk voor voedselverpakking worden gebruikt en door de FDA zijn goedgekeurd, zijn polypropyleen (PP), polycarbonaat (PC) en polyethyleentereftalaat (PET of PETE).

Bekijk onze online selectie van voedselveilige en andere slangen!